Warszaty serowarskie – sery uniwersalne i górskie

Witaj,
skoro trafiłeś na tę stronę to może znaczyć, że jesteś zainteresowany wytwarzaniem sera podpuszczkowego.
Jeżeli tak jest, to proponuję Ci dwudniowy, 13 godzinny, intensywny kurs warzenia serów w największej i najdłużej działającej szkole serowarstwa w Polsce. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Wbrew pozorom wcale nie jest łatwo uwarzyć Korycina tak aby nie był kwaśny, mokry i by nadawał się do dojrzewania. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Kolejnym serem który zrobimy będzie Feta. Od niedawna wprowadziliśmy ją do planu warsztatów – to świetny ser warty uwagi. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem Holenderskiej Goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie i zbierzemy śmietanę, z której następnego dnia zrobimy masło.
Drugiego dnia zrobimy prawdziwego Francuskiego Camemberta, Włoski Parmezan, Polską Gołkę i Góralski Oscypek. Upieczemy też nasze chleby na zakwasie i zrobimy masło.
Zrobione sery uczestnicy zabiorą ze sobą do domu; część do natychmiastowego zjedzenia w gronie rodziny i przyjaciół a część (Gouda, Camembert) do dalszego dojrzewania.
Celem kursu jest przede wszystkim zrozumienie zachodzących procesów podczas wytwarzania serów, w zależności od jakości mleka, warunków zewnętrznych (temperatura, ciśnienie atmosferyczne), podawanej zwierzętom paszy itp. Mechaniczne stosowanie się do przepisów często nie daje bowiem zadowalających rezultatów. i nie zapewnia powtarzalności. Jednym słowem dzięki uczestnictwu w kursie można nauczyć się rozumieć ser.
Pracujemy na podpuszczce zwierzęcej i mikrobiologicznej, także nasze sery są idealne dla wegetarian.
Zajęcia prowadzimy na mleku krowim ale szeroko omawiamy różnice związane z serami owczymi i kozimi. Jest możliwość pracowania na mleku od swoich kóz czy owiec. Jeżeli masz dostęp do świeżego mleka koziego czy owczego przywieź je na warsztaty i przerób na ser kozi lub owczy.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, typowym projektem małej serowni, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.

Pod podanym niżej telefonem i mailem działa “Gorąca Linia”, czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Oprócz tego utworzyliśmy na Facebooku zamkniętą grupę Serowarska Grupa Wsparcia, którą tworzą uczestnicy naszych warsztatów i sympatycy serowarstwa. W Grupie można podzielić się swoimi dokonaniami czy też szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania.

Jeżeli zaś myślicie o rozpoczęciu działalności gospodarczej na wsi to polecamy Wam naszą  grupę Jak zarabiać na wsi – RHD, MOL i Sprzedaż Bezpośrednia

Najbliższe warsztaty serowarskie i chlebowe :

2019

15 – 16 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Żywiecczyźnie – szczegóły tutaj

6 – 7 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce – szczegóły tutaj

20 – 21 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj

10 – 11 sierpnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Radziejowicach na Mazowszu – szczegóły tutaj   Relacja z poprzednich warsztatów 1 , 2

7 – 8 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Lubuskiem – szczegóły tutaj. Relacja z poprzednich warsztatów 1 , 2 , 3 , 4 , 5

14 – 15 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczegóły tutaj 

26 – 27 października – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu wschodnim koło Siedlec – szczegóły tutaj .

16 – 17 listopada – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.

7 – 8 grudnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu – szczegóły tutaj

Lista rezerwowa

Jeżeli jesteś zainteresowany/na udziałem w warsztatach, w których już zakończyliśmy nabór to prosimy o kontakt. Jeżeli zwolni się miejsce to natychmiast Cię poinformujemy.

Ceny:

Warsztaty w Wielkopolsce, w Jurze Krakowsko Częstochowskiej, Żywiecczyźnie, Mazowszu Południe, Podkarpaciu, na Dolnym Śląsku, Pomorzu, na Pomorzu Zachodnim – od 580 zł bez noclegu do 680 zł z noclegiem.
Kwietniowe warsztaty serowarskie na w Radziejowicach na Mazowszu zach. – od 590 zł bez noclegu.
Warsztaty serowarskie na Podlasiu Południowym-  od 580 zł bez noclegu do 690 zł z noclegiem

Na różnicę w cenie między warsztatami z noclegiem i bez noclegu składa się nocleg, obiadokolacja w sobotę i śniadanie w niedzielę.

W czasie warsztatów serwujemy dwudniowy bufet kanapkowy z wyrobami także z naszego Siedliska – dla wszystkich uczestników warsztatów.

Warsztaty prowadzimy w całej Polsce. Pełny i szczegółowy opis poszczególnych warsztatów znajdziesz na naszym profilu FB.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu

Joanna Włodarska
505 061 237
siedliskopodlipami@gmail.com

 

Do kogo kierujemy naszą ofertę ?

W ciągu naszej działalności w samym tylko okresie 2015 – 2018 wprowadziliśmy w tajniki serowarstwa 2 000 osób. Jesteśmy największą i najstarszą szkołą serowarstwa w Polsce. W naszych kursach, oprócz uczestników z Polski, biorą udział adepci i pasjonaci serowarstwa z Anglii, Niemiec, Belgii, Czech Ukrainy, Kanady i Rosji – by wymienić tylko te najczęstsze kierunki.

Kim są ludzie decydujący się na nasze warsztaty? W sporej części są to pasjonaci kulinarni. Czyli ludzie, którzy dla własnej satysfakcji i dla zdrowia chcą wzbogacić swoją wiedzę kulinarną i robić swoje własne sery. Bez wszechobecnej chemii w postaci konserwantów i ulepszaczy.
Kolejna, stała grupa, to zawodowcy, czyli właściciele i szefowie kuchni, restauracji i hoteli szukający nowych smaków, inspiracji i wiedzy źródłowej związanej z wytwarzaniem naturalnej żywności czy ideą Slow Food.
– Nasze warsztaty kierujemy też do uczestników popularnych, kilkugodzinnych warsztatów i pokazów serowarskich – 13 godzin intensywnych zajęć pozwala uczestnikom uporządkować wiedzę i rozwinąć swoją pasję.
Kolejna grupa to rolnicy, którzy w warunkach uwolnienia kwot mlecznych i liberalizacji przepisów związanych z wytwarzaniem i zbywaniem swoich produktów szukają pomysłu na dodatkowe źródła dochodu dla swojego gospodarstwa.
Coraz liczniejszą grupą uczestników naszych kursów serowarskich są mieszkańcy miast, którzy niedawno przenieśli się na wieś a także ci, którzy dopiero planują przeniesienie się na wieś i szukają pomysłu na niewymagający dużych nakładów finansowych wiejski biznes o wysokiej stopie zwrotu.
Oczywiście w warsztatach biorą także udział serowarzy już zajmujący się wytwarzaniem serów dojrzewających. Tacy, którzy potrzebują wiedzy szczegółowej, zrozumienia zachodzących procesów i praktycznego poznania zasad wytwarzania nowych rodzajów serów.

Gdzie organizujemy nasze Warsztaty?

Warsztaty organizujemy w całej Polsce. Średnio 2 -3 razy w roku organizujemy nasze warsztaty w województwie Mazowieckim, Śląskim, Małopolskim, Wielkopolskim, Dolnośląskim, Warmińsko Mazurskim, Podkarpackim, Podlaskim, Lubuskim i Pomorskim. Jeżeli jesteś zainteresowany udziałem w naszych warsztatach ale nasze lokalizacje są dla Ciebie zbyt odległe to prosimy o kontakt.
W przeważającej większości lokalizacji standardem są pokoje 2 osobowe z łazienką.

Joanna Włodarska – serowar, dziennikarka, także kulinarna, i szefowa kuchni. Autorka podręcznika ” Jak zrobić ser w domu “. Sery podpuszczkowe warzy od ponad 20 lat. Przygodę z serowarstwem rozpoczęła od poznawania smaków serów zagrodowych, wytwarzanych w polskich gospodarstwach i zapragnęła robić własne. Od tamtej pory w Siedlisku pod Lipami powstają sery podpuszczkowe i dojrzewające: goudy , camemberty, mozarelle, sery typu oscypek – doskonałe do wędzenia i grillowania, a także inne – w zależności od pory roku, nastroju i apetytu. Pozyskaną wiedzę serowarską Joanna Włodarska wykorzystuje w pomocy nowym i zaprzyjaźnionym serowniom „projektowaniu” nowych, ciekawych smakowo serów dojrzewających.

Pierwsze warsztaty serowarskie zorganizowane przez Joannę Włodarską skierowane były do stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich z powiatu elbląskiego pod hasłem ” Powrót sera na Żuławy”. Zainteresowanie okazało się tak duże, że narodził się pomysł, by tradycję warzenia sera podpuszczkowego dojrzewającego, popularyzację serów zagrodowych, wypiekanie prawdziwego chleba i promowania dobrej, wytwarzanej w domu żywności szerzyć jeszcze dalej. Powstała Akademia Siedliska pod Lipami, a warsztaty i pokazy organizowane są w całej Polsce.
Jesteśmy legalnie działającą firmą – podmiotom gospodarczym wystawiamy faktury za udział w naszych warsztatach.

Minione warsztaty serowarskie i chlebowe:

18- 19 maja – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj

29 – 30 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w  naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj

6 -7 kwietnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Daliowej  na Podkarpaciu – szczegóły tutaj

13 – 14 kwietnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe  na Mazowszu zachodnim w Radziejowicach  – szczegóły  tutaj.

23 – 24 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu Południe koło Siedlec – szczegóły tutaj. Relacja tutaj , tutaj i tutaj

Ostatnie 2 miejsca –  2 – 3 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe  w Puszczykowie w Wielkopolsce – szczegóły tutaj,

9 – 10 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe  Kudowa Zdroju na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.

16 – 17 lutego – Warsztaty serowarskie i chlebowe  – Kujawsko Pomorskie – relacja tutajszczegóły tutaj

23 – 24 lutego – Warsztaty serowarskie i chlebowe  w Jurze Krakowsko Częstochowskiej –  szczegóły tutaj,

Brak miejsc – 19 – 20 stycznia – Warsztaty serowarskie i chlebowe  na Mazowszu zachodnim w Radziejowicach  – szczegóły  tutaj.

Ostatnie 2 wolne miejsca – 26 – 27 stycznia – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Chmielnie  na Pomorzu – szczegóły tutaj.

8 – 9 grudnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu  – szczegóły tutaj.

17 – 18 listopada– Warsztaty serowarskie i chlebowe  na Mazowszu Południe w Lipsku – szczegóły tutaj.

24 – 25 listopada– Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.

Ostatnie 2 miejsca – 3 – 4 listopada – Warsztaty serowarskie i chlebowe  I stopnia w Sapowicach w Wielkopolsce – szczegóły tutaj.

22 – 23 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczegóły tutaj.

29 -30 września – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podkarpaciu – szczegóły tutaj.

11 – 12 sierpnia -Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

Zostało 5 miejsc – 16 – 17 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj.

Zostało 6 miejsc – 23 – 24 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

7- 8 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu w Radziejowicach – szczegóły tutaj

21 – 22 lipca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

Brak miejsc – 9 -10 czerwca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczegóły tutaj.

Brak mmiejsc – 19- 20 maja – Warsztaty serowarskie i chlebowe w naszym Siedlisku na Żuławach – szczegóły tutaj.

12- 13 maja – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce – szczegóły tutaj.

Brak miejsc – 21 – 22 kwietnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu Północ czyli Kurpie -szczegóły tutaj

Brak miejsc – 7 – 8 kwietnia – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu Południe – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1, 2.

Brak miejsc – 17 – 18 marca – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – szczegóły tutaj, Relacja z warsztatów 1, 3.

Brak miejsc – 3 – 4 marca 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Dolnym Śląsku – szczegóły tutaj – Relacja z warsztatów 1.

Brak miejsc – 17 – 18 lutego 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podkarpaciu szczegóły tutaj Relacja z warsztatów 1, 2.
2 wolne miejsca – 3 – 4 luty 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1, 2.

Brak miejsc – 27 – 28 stycznia 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Kaszubach – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1.

Brak miejsc – 13 – 14 stycznia 2018 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Lubuskiem – szczegóły tutaj. Relacja z warsztatów 1 , 2 , 3 , 4 , 5.

25 – 26 listopada 2017 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Mazowszu. Relacja z warsztatów 1 , 2.

11 – 12 listopada 2017 – Warsztaty serowarskie i chlebowe na Podlasiu. Relacja z warsztatów: 1.

4 – 5 listopada 2017 – Warsztaty serowarskie i chlebowe w Wielkopolsce. Relacja z warsztatów: , 2 .

Fotorelacje