Kurs serowarski – sery kozie i owcze

Sery kozie i owcze bez tajemnic – warsztaty serowarskie z Joanną Włodarską

Zapraszamy Państwa na dwudniowe warsztaty poświęcone specyfice serów wyrabianych z mleka owczego i koziego. Ze względu na znaczące różnice składu mleka od kóz i owiec w stosunku do mleka krowiego, sery owcze i kozie wymagają odmiennej technologii produkcji. Podczas zajęć poznamy skład poszczególnych rodzajów mleka, rodzaje stosowanych bakterii serowarskich, nauczymy się robić zakwas roboczy, a przede wszystkim samodzielnie, na jednoosobowych stanowiskach wykonamy 7 gatunków sera. Pierwszego dnia przygotujemy zakwas roboczy do wykonania sera kremowego wiejskiego, w typie serka almette oraz do fety, wykonamy ser dojrzewający typu tomme, sekcja owcza wykona klasyczny bundz, a kozia w tym czasie ser jogurtowy. Zwieńczeniem pierwszego dnia warsztatów będzie feta, którą wykonamy na bazie przygotowanego wcześniej zakwasu roboczego. Dzień drugi to czas serów dojrzewających. Wykonamy włoski ( kozi lub owczy ) ser typu provolone, który jest parzonym serem dojrzewającym oraz ser dojrzewający z dodatkiem pleśni niebieskich. Warsztaty dedykowane są przede wszystkim hodowcom owiec i kóz, którzy zamierzają specjalizować się w serowarstwie. Na zajęcia przyjeżdżamy z własnym mlekiem, tak, aby móc pracować na swoim produkcie. Osoby, które nie mają możliwości przywiezienia własnego mleka, prosimy o zaznaczenie tego w formularzu zgłoszeniowym. Hodowcy mają możliwość rozliczyć część należności za szkolenie w postaci mleka.

Koszt warsztatów:

490 zł/osoba z noclegiem i wyżywieniem plus 15 litrów mleka koziego lub owczego. Jeżeli możesz przywieźć więcej mleka na kurs to prosimy o informację  a odkupimy od Ciebie mleko po 10 zł/litr.

Osobom, które chcą wziąć udział w warsztatach a nie mają swojego mleka koziego czy owczego zapewniamy  zapewniamy mleko  kozie  za dodatkową opłatę 150 zł ( 15 litrów).

Jest możliwość wzięcia udziału w warsztatach z opcją bez noclegu. W takim przypadku cena jest o  80 zł niższa. Na różnicę w cenie między warsztatami z noclegiem i bez noclegu składa się nocleg, obiadokolacja w sobotę i śniadanie w niedzielę.
W czasie warsztatów serwujemy dwudniowy bufet kanapkowy z wyrobami także z  naszego Siedliska – dla wszystkich uczestników warsztatów.

Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności  pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwala planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów  bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi,  typowym projektem małej serowni, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.
Pod podanym niżej telefonem i mailem działa “Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy  w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Oprócz tego utworzyliśmy na Facebooku  zamkniętą grupę Serowarska Grupa Wsparcia, którą tworzą uczestnicy naszych warsztatów  i sympatycy serowarstwa. W  Grupie można  podzielić się swoimi dokonaniami czy też szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania.
Najbliższe kursy serowarskie – sery kozie i owcze:
14 – 15 kwietnia – sobota, niedziela – Mazowsze Zachodnie, hotel  Dom Gościnny w Radziejowicach – szczegóły tutaj,
17 – 18 kwietnia – wtorek, środa – Lubuskie, Ośrodek Wypoczynkowy Relax
22 – 23 maja – wtorek środa – Dolny Śląsk
18-19 czerwca – poniedziałek, wtorek – Śląsk , Jura Krakowsko Częstochowska, Zajazd Jurajski
3 – 4 lipca – wtorek, środa – Warmińsko Mazurskie – nasze Siedlisko pod Lipami na Żuławach – szczegóły tutaj
4 – 5 sierpnia – sobota, niedziela – Warmińsko Mazurskie – nasze Siedlisko pod Lipami na Żuławach – szczegóły tutaj
Joanna Włodarska –  serowar, dziennikarka, także kulinarna i szefowa kuchni.  Sery podpuszczkowe warzy od ponad 15 lat. Przygodę z serowarstwem rozpoczęła od poznawania smaków serów zagrodowych, wytwarzanych w polskich gospodarstwach i zapragnęła robić własne. Od tamtej pory w  Siedlisku pod Lipami powstają sery podpuszczkowe i dojrzewające: goudy , camemberty, mozarelle, sery typu oscypek – doskonałe do wędzenia i grillowania, a także inne – w zależności od pory roku, nastroju i apetytu. Pozyskaną wiedzę serowarską Joanna Włodarska wykorzystuje w pomocy nowym i zaprzyjaźnionym serowniom “projektowaniu” nowych, ciekawych smakowo serów dojrzewających.
Pierwsze warsztaty serowarskie zorganizowane przez Joannę Włodarską skierowane były do stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich z powiatu elbląskiego pod hasłem ” Powrót sera na Żuławy”. Zainteresowanie okazało się tak duże, że narodził się pomysł, by tradycję warzenia sera podpuszczkowego dojrzewającego, popularyzację serów zagrodowych, wypiekanie prawdziwego chleba i promowania dobrej, wytwarzanej w domu żywności szerzyć jeszcze dalej. Powstała Akademia Siedliska pod Lipami, a warsztaty i pokazy organizowane są w całej Polsce.
Jesteśmy legalnie działającą firmą –  podmiotom gospodarczym wystawiamy faktury za udział w naszych warsztatach.

Leave a Comment