Zapraszamy do współpracy szkoły gastronomiczne. Proponujemy zróżnicowane i dostosowane do zainteresowań młodzieży warunki współpracy. Prowadzimy warsztaty serowarskie w szkołach a w miesiącach maj i czerwiec prowadzimy tzw. gastronomiczne zielone szkoły. W czasie 2 -3 dni uczniowie wytwarzają dania z kuchni tradycyjnej korzystając z dawnych urządzeń i sprzętów kuchennych ( prasy serowarskie, kuchnia węglowa, dzierze, gofrownice fajerkowe itp ). W czasie pobytu nauczymy się wytwarzać sery podpuszczkowe, twarogi, wypiekać chleb na zakwasie w piecu chlebowym, będziemy peklować i wędzić szynki, poznamy podstawy masarstwa. Poznamy także zioła i sposoby ich wykorzystania w kuchni.
Poniżej relacja z szkolnego konkursu kulinarnego, który odbył się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, gdzie mieliśmy zaszczyt być jurorami: